1. tévhit: A patkányoknak életükben egyszer legalább szülniük kell.

Nincs szükségük sem egészségügyi, sem pedig szociális szempontból arra, hogy vemhesüljenek. Ők nem szeretnének vemhesnek lenni, nem akarnak babázni - ezt mi emberek akarjuk azzal, hogy összepárosítjuk őket. Számukra megterhelő, kímerítő egy alom kihordása és felnevelése.

 

2. tévhit: A patkányokat forgácson kell tartani.

A forgácsban található por és az illóanyagok roncsolják, károsítják a légzőszerveiket, légútjaikat, akár betegséget, allergiát is okozva az irritációval, ezért nem szabad ezt használni. Pellet-, csutka- vagy papíralom a megfelelő nekik.

 

3. tévhit: A patkányok bármit megehetnek, amit az emberek.

Az ember és a patkány teljesen különböző fajok, teljesen más szükségletekkel, más bélflórával. Nem nekik valóak az emberi ételek, mivel hízlalnak és nagyon sok olyan alkotóelemük van, ami számukra teljesen haszontalan, szervezetük nem tudja hasznosítani, csak lerakódnak, és ezáltal akár károsíthatják is patkányunk szervezetét. A más rágcsálófajoknak gyártott eledel sem nekik való, hiszen ezek a tápok fajspecifikusak,  az adott kisállat igényeine megfelelően készülnek. Ezért ne adjunk pateszunknak sem emberi ételt, sem pedig más rágcsáló számára készített tápot. Kizárólag  patkánytáppal etessünk, valamint kiegészítésként a számukra adható zöldség-gyümölcsökkel tegyük változatossá étrendjüket.

 

4. tévhit: A patkányok 2-3 hónapos korukig nem lesznek vemhesek, mert nem ivarérettek.

A patkányok viszonylag hamar, akár 5-6 hetes korban képesek vemhesülni, mivel ebben a korban válnak ivaréretté. Ne vásároljunk kispateszt olyan helyről, ahol 5-6 hetes vagy idősebb állatok vannak és nincsenek nemek szerint szétválasztva, mivel eséllyes hogy „töltötten”, vemhesen visszük haza a nőstényt.

 

5. tévhit: Azért vérzik a patkányom hüvelye mert tüzel.

A patkányok is tüzelnek, viszonylag elég sűrű időközönként, de az ő tüzelésük nem jár vérzéssel. Ha vérzést tapasztalunk, azonnali orvosi segítségre lesz szükségünk, mert komoly ivarszervi betegségekre utal ez a jelenség. Ha a patkányunk tüzel, a füleit rezegteti, homorít simogatáskor, reszket, rezeg, de semmiképpen nem vérzik!

 

6. tévhit: A patkányokat terráriumban kell tartani.

A terrárium, mivel egy zárt környezet, nem tud megfelelően szellőzni. Az állatok vizeletében található ammónia megül az üveg felületén és károsítja, roncsolja a légutakat. A terráriumot nem tudjuk számukra megfelelően berendezni sem, hiszen ők szeretnek mászni, függőágyban, csövekben aludni. A terrárium nem megfelelő számukra, nekik ketrec az alkamas lakóhely.

 

7. tévhit: A patkányokat fürdetni kell.

A patkányok alapvetően utálják a vizet, nem szeretnek fürdeni. Nem szabad őket fürdetni, kivéve az olyan eseteket, amikor egy betegség kapcsán ők maguk erre képtelenek, vagy teszem azt, beleestek valamibe, vagy éppen nyakig pisisek lettek. A bundájukon számukra fontos anyagok találhatóak, melyeket a fürdetéssel lemosunk, így szükségtelenül ne fürdessük őket. Néhány patesz szeret fürdeni, de ezt is inkább "halászós játék" jelleggel teszik, és ez nem "igazi" fürdés. Ha kíváncsiak vagyunk, adjuk nekik lehetőséget erre: egy tálkába tegyünk vizet, néhány szem borsót bele, és ha kedvük tartja, akkor kipecázzák. Ha nem így történne, ne erőltessük.

 

8. tévhit: A fiú patkányok ivartalanítása veszélyes.

Ma már, ha a megfelelő egzotikus állatorvoshoz viszed a kedvenced, maga az ivartalanítás veszélytelen műtétnek számít. Viszonylag gyorsan gyógyulnak a sebek. A műtétet követően 1-2 héten belül nyoma sem marad a beavatkozásnak. Nagyon ritka esetben adódhat probléma, de ez minden műtét esetében igaz.

 

9. tévhit: A patkányok műtéti altatása veszélyes, bele is halhatnak.

Megfelelően felszerelt egzotikus állatorvosi rendelőben, ahol gázzal altatnak, ma már minden szükséges műtét elvégezhető. Persze minden műtétnek vannak kockázatai, de egy jó orvos esetében nem kell tartanod attól, hogy probléma adódna. Ha az altatás gázzal történik, és rendelezésre áll a megfelelő orvosi háttér, akkor nincs nagyobb veszélye, mint bármilyen más állat műtéti altatásának. Hála az égnek, altatási problémáról nagyon ritkán hallani.

 

10. tévhit: A patkányokat egyedül kell tartani, mert így sokkal jobban szeret majd engem.

A patkányok társas, szociális kis lények, akiknek csapatban a helyük, csapatban érzik magukat a legjobban. Semmiképpen ne tartsunk egyedül, egykének pateszt. Szükségük van ránk is, de patkány társaira még inkább. Mi nem tudjuk őket megkurkászni, ők sem minket. Tőlünk nem tudnak kaját lopkodni, velünk nem tudnak a ketrecben egy kis zugban összebújva aludni, mi nem értjük, ultrahangon mit kommunikálnak felénk, és még sorolhatnám... Nem egykék, hanem társas állatok, szükségük van fajtársak társaságára.

 

11. tévhit: A patkány bármilyen más fajjal gond nélkül egy légtérben tartható és összeszoktatható.

Sok olyan betegség van, amelyek adott fajt betegíthetnek meg, de más fajokra ugyanaz a kórokozó nem veszélyes. Sok olyan baktérium van, ami az egyik fajnak „sajátja”, a másik fajnak viszont akár halálos is lehet. Mielőtt patkányunk mellé más állatfajt vinnénk haza, kérjük ki hozzáértő  állatorvos tanácsát, vagy vegyük fel a kapcsolatot egy hozzáértőkből, tapasztalt tartókból álló csoporttal, ők biztosan tudnak nekünk segíteni ebben. Az alapelv azonban az legyen, hogy nem tartunk együtt patkányt egy légtérben más fajjal, fajokkal.

 

12. tévhit: Ha a patkányom beteg, elkaphatom tőle.

Nem. A kedvtelésből tartott patkányok betegségei minket nem fertőznek, nem lehetünk betegek tőlük, ahogy ők sem kaphatnak el egy náthát tőlünk.

 

13. tévhit: A patkányok szeretik a mókuskereket.

Ha ez maradéktalanul igaz lenne, "patkánykerék" néven futna... Alapvetően nem,nem szeretik. Farkuk könnyen beakadhat a kerék részeibe és megsérülhet, valamint a gerincüknek olyan ívben kell hajlania, ami semmiképp nem egészséges számukra. Persze kivételek itt  is vannak. Ha mégis úgy látjuk, szereti a pateszunk a kereket, méretben kellően nagyot és zárt taposó felületűt vegyünk a balesetek elkerülése érdekében, de ekkor is lehetőleg felügyelet mellett használja.

 

14. tévhit: A patkányhoz bármilyen állatorvos ért.

Az állatorvosok 99 %-a általános állatorvos, alapvetően macska, kutya, kisebb háztáji állatok gyógyítását végzik. A patkányok az "egzotikus kisállatok" körébe tartoznak. így gyógyításukhoz egzotikus állatokra specializálódott állatorvosra van szükség. Sajnos egy általános állatorvos nem fogja felismerni kedvencünk tünetei alapján a baj okát, ezért nem tudja megfelelően kezelni, vagy épp félrekezeli. Az egzotikus kisállatok gyógyítása külön szakterület.