Almozási stratégia- polár vagy nem polár?

 
 Az almozást illetően kétféle "iskola" létezik: a teljes almozás és az ún. polározás.


teljes almozás esetében a teljes alomtálca alomanyaggal telt, ez a gyakoribb és sok esetben az egyetlen megoldás. 

Előnye, hogy a vizelet és a széklet legnagyobb részét szagmentesen felfogja két takarítás között. 

Alomanyagtól függően 2-3 cm vastagon érdemes almozni, ill. bizonyos esetekben lehet kísérletezni kevert almozással is (alulra fa- vagy szalmapellet, felülre pedig papíralom).

 A másik lehetőség a 
polározás, azaz a"ketrectisztaságra" való szoktatás. 

Ezt inkább amúgy is rendkedvelő patkányok (nem szeretjük a sztereotípiákat, de ezek rendszerint a nőstények) esetén érdemes kipróbálni, mert egy-egy trehányabb csapat komoly fejtörést tud okozni a gazdának, saját magának pedig különböző egészségügyi problémákat.
Az alomtálcába n
em helyezünk almot, helyette  puha textilt, rendszerint polárt használunk a teljes alomtálcában (továbbá a polcokon). Az alomtálca egyik sarkába, vagy akár a ketrecen belül több helyre azonban "sarok-WC"-ket helyezünk el. 

Ez állatosboltokban kapható, háromszög alakú, rendszerint görények számára készült alomtál, mely a ketrecben viszonylag kis helyet foglal el és könnyen rögzíthető. 

Ebbe helyezzük a választott alomanyagot (ld. fent). 

Esztétikus és az állatok számára komfortos megoldást jelenthet.
Ritka szerencse kell azonban ahhoz, hogy az állatok maguktól elkezdenek az alomra járni és nem a polártakarókat áztatják el minden jóval. 

Az esetek többségében viszont a gazda feladata megértetni velük, miért került oda a WC. 

A ketrecben szétszórt  székletet lehetőleg minél gyorsabban az alomtálba kell helyezni és ismételni hosszú napokon, akár heteken át. A patkány a maga módján rendszerető állat, ezzel a módszerrel rávezethető, hogy üzemszerűen az alomtálcába végezze a dolgát.  A vizelet már nehézkesebb kérdés, ez alapvetően az állat saját habitusán, hajlandóságán múlik. 

Mivel a vizeletnek fontos területjelölő szerepe is van, a patkány pedig igen territoriális állat,  a ketrecen belüli rendszertelen vizeléssel sajnos számolni kell.

Kitartó munkával és türelemmel a legtöbb patkány 
rászoktatható a viszonylagos ketrectisztaságra, érdemes azonban felkészülni arra a lehetőségre is, hogy patkányunk nem ért egyet az elképzeléssel. 

A hím állatok a tapasztalat alapján  eleve nehezebben vehetőek rá efféle praktikákra, de a nőstények között is akadnak kimondottan "rendetlen" személyiségek. 

Az ő esetükben a teljes almozás javallott.