Alkalmas alomanyagok

 

 Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a rágcsálók ideális alomanyaga az egyszerű, bármilyen állatosboltban beszerezhető faforgács.

Ez olyannyira tévedés, hogy  patkányok alá egyenesen tilos forgácsot használni!
A fenyő, melyből a kereskedelmi forgalomban kapható forgács készül tele van illóolajakkal, fenolokat, csersavat, emellett pedig jelentős mennyiségű port áraszt magából szinte folyamatosan. A rágcsálók között a patkány rendelkezik az egyik legérzékenyebb légzőrendszerrel, a forgácsból a szervezetbe jutó anyagok pedig rendkívül allergizáló hatásúak, a légúti irritáció mellett a májat is jelentősen terhelik.
A fentiek alátámasztása nem a műkedvelők és nem is az egyéb alomanyaggyártók kreálmánya: a forgács szervezetre gyakorolt hatására több tanulmány is létezik, a patkányokra jelentett veszélyük pedig több alkalommal is tudományos igazolást nyert.


Sajnos a márkákkal, kiszerelésekkel sem érdemes kísérletezni: a patkány számára semmilyen faforgács nem megfelelő!

 

Mit használjunk tehát forgács helyett?

Szerencsére több alternatíva is létezik, ezek nem csak a patkány egészségvédelme szempontjából előnyösebbek, de sokuk jobb nedvszívó- és szagmegtartóképességgel rendelkezik.
A patkány számára legalkalmasabb alomanyag a papírpellet, ebből jelenleg 2 márka érhető el Magyarországon 

(Safebed, Carefresh).

 

 A papírpellet mellett használható a szalma-illetve fapellet acsutkaalom.
 

Mindegyik rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, ám egészséges állat esetén problémát nem okoznak- hogy melyik az adott állat és az adott gazda szempontjából legoptimálisabb választás, azt egyénileg érdemes kikísérletezni.
Fontos, hogy a homok, kavics, valamint bármilyen macskaalom (bentonit, szilikon, stb), alkalmatlan  patkány almozására!