FÜRDETÉS

 


Patkányaink életében vannak olyan helyzetek amikor fürdetéssel kell segítenünk bundájuk tisztántartását ezzel megkönnyítve számukra azokat az eseteket amikor önmaguk képtelenek erre.

 

Alapesetben a patkányok a konkrét fürdést ( nem a pecázásról vagy a saját akaratukból történő pancsolásra gondolok itt ) nem szeretik,kifejezetten utálják ,ellenkeznek miatta.

Nincs szükségük arra hogy fürdessük őket mivel a fürdetéssel egy egészséges patkány szőrén ,bőrén kellő, fontos szerepet betöltő anyagokat lemossuk elrontva ezzel a bőr ph értékét is,sűrűn alkalmazott fürdetések esetében akár komoly bőrbetegséget, allergiát ,sebesedést okozva.

 

Azok az esetek amikor fürdetés muszáj eszközölnünk :

 

1. Betegség

Vannak olyan betegségek ( hipofízis daganat,bénulás stb..) amikor patkányunk nem képes önállóan mosakodni,rendbe tartva ezzel bundája,testrészei,nemi szerve tisztáságát ,elfekvő vagy nagyon beteg ,bénult állapota miatt így ilyenkor nekünk kell segítenünk őt azzal hogy helyette ezt fürdetés formájában megtesszük.

Ezekben az esetekben ritkán elég a sima vizes fürdetés főleg ha napi szinten kell tennünk ,sampont kell használnunk.

 

2. Étellel összekente magát 

Ha sikerült úgy ennie vagy etetünk őt bármivel amivel nyakig összekente magát akkor nyilván ne hagyjuk őt úgy ,ne száradjon bele a bundájába az étel ,joghurt vagy bármi egyéb.

 

3.Nyakig pisis vagy belefeküdt a pisibe 

 

Ha éppenhogy összekente magát vagy picit pisis nincs szükség fürdetésre letisztítja magának .

 

Minden patkánynak van egy "alap"illata,szaga ,ha ettől szeretnénk megszabadítani akkor a patkány nem nekünk való állat és ne tartson patkányt az aki ezt nem tudja elviselni.

 

Ha fürdetnünk kell samponnal mert beteg vagy annyira összekente magát ,akkor csak az erre alkalmas samponnal tegyük meg.

NEM alkalmasak a Panzi és egyéb Fresnapfban,Alpa-Zooban kapható samponok patkány fürdetésre sem kutya,sem macska verzióban .

 

Alkalmazható samponok : 

Dermal- Soothe ez állatgyógyászati fürdető cucc  

 Hydra pearlst 

 Lenidermet.