Sokszor sok helyen látni, hallani, hogy terráriumban tartják a pateszokat.

Felejtsük el a terráriumot! 

Nem nekik való, mert a terráriumok nem szellőznek kellőképpen és a bent megülő ammónia káros hatással van a légzőszerveikre. 

Emellett sokkal körülményesebb „patkánykompatibilisre” berendezni, mászóköteleket, polcokat rögzíteni bennük. 

Szóval a lényeges és fontos dolog :

PATKÁNYT NEM TARTUNK TERRÁRIUMBAN!

 

 

A KETREC MINT IDEÁLIS LAKHELY : 

A ketrec minimális mérete egy-két állat esetén 70x50 cm legyen, 70-80 cm magassággal.

 Ne a minimálisban gondolkodj, hanem akkorát vegyél, amit csak el tudsz helyezni, és amit pénztárcád megenged.

Ne feledd, ő abban a ketrecben fogja az élete jó részét tölteni. Még napi két-három órás kiengedés esetén is 20-22 órát tölt a ketrecben naponta, ezt tartsuk szem előtt.

 A ketreced magas felépítésű legyen, hogy tudjál benne emeleteket, kiegészítőket elhelyezni; a patkányok szeretnek függőleges irányba közlekedni. A rácsozás lehetőleg vízszintes legyen, ezen könnyebben másznak fel-le.

Ne vegyél kör alapú ketrecet, ebben nincs olyan sarok, amiben biztonsággal elvackolhat az állat, így állandó fenyegetettségben érezheti magát - emellett a törvény is tiltja. A ketit tedd olyan helyre a lakásban, ahol nem kap huzatot, vagy folyamatos napsugárzást – egyiket sem tűrik jól a patkányok.

A rácstávolság legfeljebb 1.5 cm legyen, az ennél nagyobbon keresztül a kölykök és serdülők ki tudnak mászni.

Ha a polcokat, szinteket, rácsok alkotják, feltétlenül célszerű bevonni valami lemosható lappal, vagy polárral, textillel (ez utóbbit naponta cserélni kell, viszont gyorsan és könnyen mosható)

Idővel a rácsot megmarja a vizeletükben lévő ammónia és rozsdás lesz, másrészt a rácson járás jó esélyt ad a talpfekély kialakulására.

Ha lehet olyat válassz, amin minél nagyobb ajtók vannak. A patiknak mindegy lesz, de neked nem, hogy mekkora ajtón át kell takarítanod, és berendezned a ketrecet ;)

 

Miután kinéztük a leendő ketit szükségünk lesz jó pár dologra, amellyel berendezhetjük a kecót.

Függőágyak, csövek, házikók, bújók egész garmadáját találhatjuk meg nekik, amikre szükségünk is lesz, hogy gazdag környezetet és izgi másznivalókat biztosítsunk az állatoknak. De ha valaki kellően ügyes kezű, házilag is nagyon sok lehetőség adódik egy ideális patkány otthon berendezésére.

Olyan anyagú berendezéseket válasszunk, amik könnyen moshatók, fertőtleníthetők, mint a műanyag, mázas cserép, 90 fokon mosható textilek.

Fa elemeket is használhatunk, de csak akkor, ha a berendezést nem használjuk, csak egy csapatnál, másik csapathoz nem tesszük be, mivel nem fertőtleníthető. Illetve figyeljünk, hogy ne tegyük olyan helyre, ahol vizet, vagy vizeletet szívhat magába, mert akkor dobhatjuk ki.

Karton dobozok, műanyag kosarak, fa bortartók, faágak (nézd végig az adható fák listáját!) és még rengeteg egyéb dolog, ami hozzásegíthet minket a megfelelő berendezéshez csak próbáljunk minden háztartási és egyéb eszközt patkány kompatibilis szemmel nézni :)

 

 Bármilyen nagy ketrecünk is van, lehetőleg minden nap engedjük ki őket a szobában szabadon rohangálni, persze felügyelet mellett.

 

1.

Ferplast Furet Plus 

78*48cm alapterületű 70cm magas ,1 maximum 2 patkánynak elegendő napi szabadonlét mellett .


 

 

2.

FERPLAST FURET XL 

4 maximum 5 patinak elegendő kényelmesen.

Használtan találhatunk elfogadhatóbb áron mivel újban 40-45 ezer ft körül mozog míg használtan 15-20 ezer ft környékén is lehet.

Talán bizton állíthatom hogy eddig a legtöbbeknél bevált ketrec magasan a Ferplast Furet XL.

Méretek : 80x75x87 cm

Lapra szerelhető, műanyag polcos, pratikusan szintezhető.

Takarításkor a polcokat 4 műanyag csavar kilazításával kitudjuk emelni és könnyen elmosható.

 

 

3 .

Annak, aki nagyban gondolkodik :

Ferplast Furet Tower 

80x75x164 cm

A tower 2 Furet Xl egyben. Szerintem 6-8 patesznak elegendő kényelmesen .Árban sajnos a nagysága miatt is 65-70 ezer ft körültől indul, használtan 35-40 ezer ft körül lehet már találni.

Igazán jó paradicsomot varázsolhatunk a pateszoknak ebben a ketiben.

Magas, kitűnően berendezhető.

Bőven akad hely benne a legjobb elrendezésre.


 

 

 

És bátran nézegessétek a használt kecókat is (vatera, jófogás), így ugyanabban az árban nagyobb kecót is ki lehet csípni. :)