KARANTÉN : fontos, hogy teljesen külön helyiséget takar !

A karantén a szó valódi értelmében értendő !!!

 

 

2 hét ajánlott, ez idő alatt közvetlenül nem találkozhatnak a régi és új állatok egymással.Ha egyiküktől a másikhoz mész simogatni, a kézmosás alap legyen (valamilyen fertőtlenítős ha lehet, ha nincs akkor szappan, meleg víz akár többször egymás után) de ajánlott a póló, felső csere is, mert egy csomó olyan kórokozó van, amit ruhával is át tudsz vinni egyik állatról a másikra. Ez idő alatt kiderülhet, hogy az új jövevénynek van-e esetleg bármilyen élősködője, esetleges betegsége.

Hiába kapod azt az információt attól akitől elhozod, hogy az állat nem beteg, minden rendben, sajnos nagyon sok olyan betegsége lehet, ami az utazással, új hellyel kapcsolatos stressz kapcsán üti fel csak a fejét. A kicsinek az elszakadás, új környezet, új gazdi pont egy ilyen stresszfaktor tehát az addig előző helyen semmi tünetet nem mutató pati igencsak tud tüneteket produkálni a változás okozta stressz miatt.

Főleg a kereskedéses, szaporítós állatoknál gyakori az élősködő, ez a másik érv ami miatt nem rakunk össze újat régivel rögtön, érdemes az új patit átnézegetni látsz-e valamit a szőrében, vannak-e sebek a bőrén, a kelleténél többet vakaródzik-e...Ha már úgy döntöttünk bővülünk, nem hiszem hogy az a 2 hét akkora nehézséget okozna bárkinek, hiszen senki sem akarhatja végigfertőzni semmivel sem az egész csapatát.

(Az új patesznál ha lehet még mielőtt elhozza bárki bárhonnan ajánlott a szőrét átbogarászni nincs-e élősködője, a bőrét megnézni nincsenek-e sebek, ez is utalhat élősködőre, szemecskéje tiszta, érdeklődő, bundája fényes de persze még ezek megléte sem garancia semmire viszont ha bármelyiket észleljük érdemes átgondolni mert lehet beteg pateszt viszünk haza.)

Természetesen ha bármi furcsát látunk az új jövevényen, tüsszögni kezdene, és ez nem múlna pár napon belül, taknyoskodna, betegnek tűnne, ne rakjuk egybe a sajátjainkkal a két hét letelte után sem! A kezelés végéig, amíg a doki nem engedélyezi az összeeresztést, tartsuk meg a karantént.

És a fentiek persze nem csak a patkányokra vonatkoznak, hanem mindenféle állatra, amit hazaviszünk a meglévő csapathoz!