A „mérgező hatás „avagy a fenyő és egyéb faforgácsokról ….

 

 

Ma már több tudományos bizonyíték van arra vontakozóan, hogy a forgács ártalmas és veszélyes a rágcsálókra nézve, különösen igaz ez a TÉNY a patkányokra vetítve mivel az ő légútjaik érzékenyebbek  a többi rágcsálóhoz képest.

MINDEN FORGÁCS „ÁRASZTJA” magából az aromás szénhidrogénokat ( fenolokat ) valamint csersavat és a port .

 Mindkettő mérgező ,légút allergizáló anyag és májat terhelő.

A fenolok azaz az aromás szénhidorgének „alap”összetevői bármilyen fának, hisz a fa ezzel az anyaggal próbálja távol tartani magától a különböző kártékony rovarokat,bogarakat,kórokozókat

tehát

 

NEM LÉTEZIK OLYAN FORGÁCS AMELY NE TARTALMAZNA  ILLÓANYAGOKAT!

 A fenolok a pateszunk légutján keresztül károsítva azt bekerül a szervezetébe ahol lerakódik ,ezzel a későbbiekben is képes károkat okozni.

A fában ezáltal egyértelműen  a forgácsban is jelenlévő savak is ugyanolyan veszélyesek mint a fenolok mivel ezek is belélegezve pusztítják a tüdő és a légutak sejtjeit.

Több száz tesztet,kísérletet végeztek a fába a levegőből permetezéssel a fába bekerült méreganyagokkal kapcsolatosan.

 

Teljes bizonyosságot nyert ,hogy a forgácsban is megjelenik a permetezéssel bekerült mérgező anyag.

Nemcsak légzőszerveiket károsítja hanem az említett méreganyagok,savak amelyektől lehetetlen mentesíteni a forgácsot  a májat károsítják.

A kísérletbe bevont több száz patesz máj enzim szintjét kórosan magas szintre emelte a jelentkező léguti tünetekkel együtt míg pellett ,papíralmon tartott társaikét nem.

Sokan akik ezekről a tényekről ,vizsgálatokról nem tudnak valamint a forgácsok hatalmas választékának köszönhetően „jogosan” hinnék azt hogy ez egy alkalmas alom a patkányunk számára de nem így van.

 

 

Toxikus,légúti tüneteket és a májenzim kóros növekedését okozza ezáltal károsítva a májat is !!!

 

 

( Eredeti forrás ,Teljes cikk ,eredeti nyelven ,vizsgálati anyagok,kísérleti linkkel:The Rat Fun Club : https://www.ratfanclub.org/pine&cdr.html és  https://www.ratfanclub.org/litters.html )