Társítás avagy az ideális csapat .

 

A patkány társas, szociális állat ezért semmikép nem tartunk egyedül, egykén.

Mi a megfelelő, számukra jó csapat összeállítás ?

A patkányunknak, a boldog igazi patkányélethez szüksége van fajtársaira, hisz a velük lesz a teljes az életük, velük tudja azokat a dolgokat megtenni , amiket csak egy patkányt ért, értékel és amitől ők boldogok lehetnek, azonban nem mindegy milyen neműt, neműeket illetve milyen korú pateszokat társítunk.

Vegyes csapat : 

Több nőstény 1-2 ivartalanított hímmel .

Ez az legideálisabb, legjobban működő csapat összeállítás hiszen a természet sem csak nőstény illetve hím patkányokat teremtett, szükségük van egymás társaságára, közelségére ezáltal lesznek igazán teljesek.

2-3 nőstény mellé 1 ivartalan hím ajánlott 4 feletti nőstény esetében azonban már célszerű 2 ivartalan hímet választanunk.

Egynemű nőstény csapat : 

Csak nőstények együtt tartása szintén egy jó összeállításra adhat alapot, bár az egyneműség miatt kiakalulhatnak kisebb "cicaboxok" de ezek többnyire ártalmatlanok.

A nőstények képesek jól kommunikálni egymással, jól élnek, jól mozognak együtt csapatban így szintén jó tervezni velük.

Amennyiben nem akarunk, nem tudunk bármilyen oknál fogva egy hímet ivartalanítani a vegyes csapathoz ( bár ma már egyszerű operáció, gyors gyógyulással ) abban az esetben jó döntés a nőstény csapat.

Egynemű hím csapat : 

Hímek együtt tartása a NEM AJÁNLOTT kategóriába tartozik .

Jellemzően 6 hónapos koruk körül válnak "férfivá" ,ebben a korban következik be hormonháztartásukban nagy mértékű kiugrás amelynek következtében erős domináns viselkedés, erőfitogtatás , a hierarchikus rangsor felborulása , újra rendendeződése következik be.

Ebben az időszakban illetve inkább úgy fogalmaznék hogy ettől az időszaktól kezdve, az esetek nagyon nagy %-ban durva, vérre menő harcokra lehet számítani amely folyamatos sérülés, sztressz forrás lesz az elkövetkezendő időszakban.

Ha mégis a fentiek ellenére hím csapat mellett döntünk, készüljünk arra, hogy fél éves koruk környékén ivartalaníttatnunk kell az egész csapatot.

TÉVHIT ! : NEM CSAK A KÖZVETLEN FIZIKAI KONTAKTBÓL SZÁRMAZÓ SÉRÜLÉS OKOZ PROBLÉMÁT HANEM AZ Ú.N CSENDES TERROR IS AMIVEL A HÍM, AKÁR IVAROS, AKÁR IVARTALAN PATKÁNYOK SZTRESSZELIK EGYMÁST !

Ergo azért mert konkrét sérülést nem látunk az nem jelent biztosítékot arra, hogy valóban működik ! Ezek között a hím csapatok között szinte minden esetben található 1-2 elhízott durva alfa, fogékonyabbak a betegségekre is mivel a csendes terror folyamatosan nyomja lefelé az immunrendszer teljesítőképességét.

 

Életkor összeállítása :

Mindig érdemes szem előtt tartani, milyen életkorú patkányokat társítunk egymással.

Idős patkány mellé, függetlenül attól hím vagy nőstény, sosem társítunk be egyetlen fiatal vagy kölyök pateszt sem .

Az idősnek már máshogy zajlik egy napja, a kölyöknek szintén.

A kölyök folyton játszana, ugrálna, míg az idős inkább pihenne tehát ez a variáció egyiküknek sem lesz jó. 

Az öreget idegesíteni fogja a kölyök, a kölyök pedig unatkozni fog, hisz nem lesz akivel kiélje az erre a korra jellemző játékos tanulást.

Amennyiben idős patkányunk mellé szeretnénk társat érdemes 1 éves kor felletti társban gondolkodni ,hiszen ebben a korban már jellemzően lenyugodtak vagy ha mégis kölyköt szeretnénk akkor 2 serdülőt vigyünk mellé,így az idős patkányunak lesz társasága,lesz kihez bújnia, tud társasági életet élni velük viszont a 2 kölyök ott lesz egymásnak a játékra tehát nem az időset fogják piszkálni.