Az öröm jelei

- Bruxolás, reszelés - A patkány a fogait reszeli egymáshoz, ez az elégedettség, öröm jele, hasonló a macskák dorombolásához. Ezzel a hanggal a patkányok egymás között is kommunikálnak. Bizonyos esetben az ideges patkányok is bruxolnak.

- Boggling (gülüzés:)) - Néha a patkány olyan intenzíven bruxol, hogy a szemei remegés szerűen kidüllednek. Ez kicsit félelmetesen is nézhet ki, de a boldog patkány tuti jele.

- Farokcsapkodás - Játék közben az izgalom jele.

- Ugrálás - Az izgatott patkányok ugrálhatnak is, miközben felé alá rohangálnak.

- Csipogás - Az egymást tisztogató patkányok adhatnak ki ilyen hangot. Enyhe tiltakozást is kifejezhet.

- Játék - A játékos birkózás nem jár vérrel, sebekkel, maximum csipogással és domináns "földhöz szegezésekkel".

 

A félelem / fájdalom jelei

- Visítás - Ennek az oka minden esetben azonnal ellenőrizendő, lehet jele félelemnek / ijedtségnek, vagy komoly fájdalomnak, például sérülés esetén.

- Benyomott oldalak - A patkány hasa úgy néz ki, mintha két oldalról benyomták volna, a medencecsontja kilátszik. Ez a fájdalom jele.

- Felborzolt szőr - Fájdalom, betegség esetén jellemző lehet.

- Megmerevedés - Ijedtség, például szokatlan, új dolgok hatására a patkány szoborszerűvé válik.

 

Az idegesség jelei

- Hosszú, elnyújtott, vagy rövid, mélyebb hangú, éles csippantás - A patkánynak nem tetszik, amit csinálnak vele (az ún. force grooming, erőltetett tisztogatás esetén hallható például)

- Fantom harapás - Amennyiben figyelmen kívül hagyod a patkány jelzéseit, amivel azt mondaná: ez nem jó, hagyd abba, figyelmeztetésképpen harapásokat imitálhatnak, mintha a levegőt harapdálnák. Ilyenkor jobb békénhagyni őket.

- Eltolás - A patkány mellső lábaival eltolja a számára kellemetlen dolgot, másik patkányt, gazdit.

- Füffögés, puffogás - Füffögő - pufffogó hangok kiadása, melyhez gyakran társul egy helyben toppanás vagy helyben ugrálás, topogás.

- Farokcsóválás, farokcsapkodás - Szintén lehet idegesség jele is. Sokszor megfigyelhető, ha egy új pateszt szoktatunk be a régi csapatba.

 

Az agresszió, düh jelei

- Fogkocogtatás - A bruxolásnál hangosabb, intenzívebb hanggal járó fogcsikorgatás, kocogtatás.

- Sziszegés - A támadásra kész patkány sziszeg.

 -Farokcsapkodás - Figyelmeztetés, agresszív viselkedés jele.

- Fogvicsorgatás - Extrém mértékű idegesség esetén a patkány is vicsorít. Ezt legtöbbször harapás követi...

 -Felborzolt szőr - Mérges, támadó patkányokra jellemző.

- Felpúposított hát - A patkány igyekszik minél nagyobbnak tűnni. (A tüzelő nősténypatkány is ilyen testtartást vesz fel.)

- Verekedés - A játékos birkózástól eltérő, agresszív, sebekkel is járó verekedés.

- Füffögés, puffogás - Füffögő - pufffogó hangok kiadása, melyhez gyakran társul egy helyben toppanás vagy helyben ugrálás, topogás.

 

A dominancia kimutatása

- Alábújás - A domináns fél ezzel egy rövid időre megmerevíti az ellenfelét.

- Fölémászás - A domináns patkány a másik patkányon átmászik, közben általában vizeletével meg is jelöli.

- Föléállás - A domináns patkány merev testartással a másik patkány fölé áll.

- Oldalazás - A domináns patkány felpúpozott háttal, oldalazva eltolja az ellenfelét.

- Rúgás - A patkány hátsó lábával megrúgja az ellenfelét.

- Boxolás - Mindkét patkány álló testhelyzetben van, mellső mancsaikkal egymást tolják, és védelmezik a hasi, nyaki területeiket.

- Birkózás - A birkózás végén általában a domináns fél a másik patkányt a hátára fordítja, így az a hasát mutatva védtelenné válik, megadja magát, míg a domináns fél rövid időre a földhöz nyomja.

- Force grooming (erőltetett tisztogatás) - A domináns patkány, miután társát a "földhöz szegezte", szinte erőszakosan tisztogatni kezdi.

- Párzás imitálása

 

A tüzelés jelei nőstényeknél 

- Fülek rezegtetése - Mindkét fülüket nagyon gyorsan előre-hátra mozgatják - rezegtetik.

- Popsi emelgetés, homorítás - Simogatáskor a popójukat emelgetik, hátukkal homorítanak.

- Fantom harapás - Ha az előzetes jelzések, miszerint "ez nem jó, hagyd abba", nem érnek célt, akkor a patkányok figyelmeztetésképpen harapásokat imitálhatnak, mintha a levegőt harapdálnák. Tüzelésnél társulhat hozzá eltolás is, amikor az állat mintha nem szeretné, illetve kerülné azt, hogy bárhogyan is hozzáérjünk.

 

Egyéb viselkedésformák

- Nyalogatás, tisztogatás - A patkányok társas lények, és ez a viselkedés segít nekik kialakítani az egymás közötti kötődést. A patkányok rágcsálással és nyalogatással tisztogatják egymást (és akár a gazdájukat is), ez a törődés, kötődés jele.

- Kurkászás - Egymás szőrének, bundájának vagy bőrének apró, pici rágó, rágcsáló mozdulatokkal történő tisztogatása, nagyon hasonló a kutyák ún. "bolhászásához".

- "Megkopasztás" - A túlzásbavitt tisztogatásra szolgáló rágcsálás eredményeképpen a patkány szőrében kopasz foltok keletkezhetnek. Ez lehet jele unalomnak, de annak is, hogy a patkányod bolhás, sőt, patkányaid akár egymást is "megkopaszthatják".

- Szökdécselés - A patkányok alapvetően, a többi négylábúhoz hasonlóan, sétálnak, vagy futnak, ám olyan környezetben, amiben biztonságban érzik magukat, a nyulakhoz hasonló ugrálással is közlekednek. Ez egy nagyon kedves és megmosolyogtató jelenség. :)

- Raktározás - Főleg nőstény patkányokra jellemző az élelem elraktározása (emiatt a lány patkányok fogékonyabbak a jutalomfalatra is).

- "Szkennelés" - Főleg a piros szemű, gyengébb látással rendelkező patkányokra jellemző lassú, vízszintes síkú fejmozgás. Az állat ilyenkor jobbra-balra dülöngél - ezzel képes jobb képet kialakítani a környezetéről, a távolságokról.

- Fészeképítés - Hím és nőstény patkányokra is jellemző, hogy különböző anyagokat összehordva alvóhelyet, fészket építenek maguknak. A vemhes nőstény a szülés előtt nem sokkal intenzív fészeképítésbe kezd.

- Mellső lábak dörgölése valamihez - Terület, tárgy megjelölésére szolgál.

- "Helikopterezés" - Ha a patkányt úgy fogod meg, hogy nem támasztod meg megfelelőlen, akkor az egyensúlyának megtartásának érdekében a farkával körkörös mozgást végez.

- Fülek rezegtetése - Tüzelő nőstény patkányokra jellemző, hogy a füleiket nagyon gyorsan előre-hátra mozgatják, rezgetik. 

 

(A doksit Székely Orsolya készítette.)

[források: 

https://www.rattyrat.com/guidebook/language.html

https://www.ratbehavior.org/WhatIsMyRatDoingFAQ.htm]