Fut, rág, mászik

 Fontos tudni, hogy akármilyen hatalmas ketrecet is szerzünk be kedvenceink számára, a napi rendszerességű kiengedés, szabad garázdálkodás létfontosságú. Egészséges lelkületű és jó kondíció állatunk csak úgy lehet, ha biztosítjuk számára a szabad mozgást, az ember közelében töltött időt és igen, a rosszalkodás lehetőségét.
  Mielőtt azonban kinyitjuk a ketrecajtót és  garázdálkodni engedjük a patkányokat, érdemes leellenőriznünk, nem tudnak-e kárt teni magukban vagy akár számunkra kedves tárgyban.
El kell fogadni, hogy a patkány rágcsáló és mint ilyen, rág:  a ágcsálással fontos inormációt szerez a környezetéről, a tárgyak formájáról, anyagáról, lehetséges funkciójáról, és persze minél hangosabban kiabálunk, hogy ne csinálja, annál viccesebb- a patkány jó humorérzékkel rendelkező állat.
 Először is, amíg a patkány nem bízik meg bennünk, fél tőlünk, nem ajánlott kiengedni a szobába. Kezdjünk az ágyra, kanapéra való kiengedéssel: mozogni, a környezetével ismerkedni ott is tud, de ha nem hagyjuk leugrani, nem áll fenna  veszélye, hogy fél éjszaka az antik komód vagy a ruhásszekrény mögül kell majd kiimádkozzuk.
    A kiengedés önmagában pozitív élmény, de érdemes további pozitívumokat, motivációt kapcsolni hozzá és nem árt elkezdeni megtanítani a "Gyere!" parancsot, illetve a patkány nevét (a tanításról a "Tanítás" menüpontban található bővebb információ), így érdemes felkészülni megfelelő mennyiségű jutalomfalattal. Ha az első pár kiengedés során a patkányt nem érdekli a jutalom, ne essünk kétségbe: az őt érő ingerek lyan sokfélék, hogy lesöprik az asztalról az élelem jelentette motivációt. Legyünk kitartóak és próbálkozzunk!

A patkánybiztos szoba

   Ha a patkáy már magabiztosan közlekedik a kanapén, ágyon, szívesen jön oda hozzánk, nem fél és szívesen falatozik, esetleg hívásra oda is nyargal hozzánk, el lehet kezdeni ismerkedni a rendelkezésére álló szobával vagy szobákkal. Előtte azonban szükség van néhány óvintézkedésre, azaz patkánybiztossá kell tegyük a szobát.
  • a számunkra kedves tárgyakat legjobb elpakolni- leginkább ki a szobából, vagy a patkány számára abszolút megközelíthetetlen helyre (vigyázat: a patkány olyan helyekre is pikk-pakk elmászik, ahová nem is gondolnánk!
  • ételt, italt ne hagyjunk elől
  • a ruhákat,függönyöket helyezzük biztonságba
  • mérgező növényeket semmiképpen se hagyjunk elérhető helyen!
  • az elektromos vezetékeket dugjuk el, húzzuk ki, használjunk műanyag kábelvezetőt
  • az ablakokat, ajtókat eltétlenül csukjuk be
  • az egyéb állatokat biztosan szeparáljuk el
  • torlaszoljuk el azokat a helyeket, ahová nem szeretnénk, hogy bemásszanak, esetleg beszorulhatnak

     A patkány lételeme a rosszalkodás, a felfedezés. Ha nem akarjuk, hogy folyamatosan a ruhaszárítóról, a dohányzóasztalról vagy az ülőgarnitúrába rágott lyukból kelljen őket előhalászni, biztosítsunk a számukra játékokat- alagutak, házikók, várak (pl kartonpapírból), itt-ott elhelyezett kincsek (jutalomfalatok), csörgős, rágható labdák, stb. Ezzel ugyan teljesen nem szűntethetőek meg a kellemetlen rágcsálások és egyéb bohóckodások, de ideig-óráig leköthetük vele az állatokat.

   Nyáron, nagy melegben érdemes "pancsolókat" kialakítani a patkányoknak. A patkányok a tévhittel ellentétben rendszerint nem szeretik a vizet, habár jól úsznak. A palcsoltatást nem úgy kell elképzelni, hogy a patkányokat bedobuk egy lavór vízbe, hanem számukr ais biztonságos, érdekes fürdőalkalmatosságot alakítunk ki: ez lehet egy nagyobb alapterülető tál fel-és lejárókkal vagy egy festéklehúzó, sekély vízzel, kavicsokkal és a vízbe helyezett finomságokkal (borsó, alma, körte, bogyós gyümölcsök, stb). Ne erőltessünk semmit: a legtöbb patkány a ritka finomságok érdekében be fog merészkedni a sekély vízve, de vannak patkányok, akiket az isten minden pénzéért sem lehet rávenni, hogy a vízbe mártsák a mancsukat.
 
 A patkány nem tud magára vigyázni: sose hagyju őket felügyelet nélkül a szobában! Mindig adódhat olyan helyzet, amire mi nem gondoltunk: a patkány fifikás állat, eljut olyan helyekre, ami nekünk eszünkbe se jut, ellop vagy megrág olyan dolgokat, amikre álmunkban sem gondolnánk.

    Töltsük együtt velük a játékra, garázdálkodásra szánt időt!