A következő néhány soron érdemes átrágnia minden kezdő patkánytartónak magát, alaposan átgondolva, mérlegelve az olvasottakat.
 
Kezdésnek hány patkány tartsunk ?
 
Elsőként tisztázzuk a fogalmat : Ki a kezdő tartó ?
Kezdő tartónak számít mindenki a tartás első 1 1/2 - 2 évében.
 
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy friss tartóként túl vállalják magukat létszámilag.
Ennek különböző okai lehetnek.
Túl sok szín, minta tetszik meg, nem tudunk nemet mondani, de sajnos sok esetben főleg fiatalok, kamaszok részéről felvágás, " vagánykodás" eredményezi, hisz még mindig ritka számba megy a patkánytartás, a nagy létszám meg pláne.....
Ezek a túlvállalások patkányaink életének első éve alatt rendszerint rejtve maradnak, mivel ebben az időszakban jellemzően elkerüli őket a betegségek nagy része.
1 éves kor után, amikor a betegségek jobban jellemzőek, kerülnek felszínre azok a problémák amiket a túlvállalt létszám jelent.
FONTOS !
4 patkánynál nagyobb létszám egy gyakorlott tartót is kimerít testileg, lelkileg, anyagilag, ha egy komolyabb, ápolós betegség üti fel a fejét, egy kezdőtartót pedig esélyesen túl nagy próbatétel elé állít.
Gondoljuk át !
Kezdőként, azaz a tartói éveink első 1 - 2 évében, ne vállaljunk 2-3 patkánynál többet.
Túl sok a tanulnivaló róluk, amit képtelenség jól elsajátítani ha a létszám 4 feletti illetve a tudás megszerzése, alkalmazása több időt vesz igénybe.
Egy betegség esetén szükséges gondos ápolás, felkészült, jó tartót igényel, egy elkapkodott túlzott létszám valamint az, hogy kezdők vagyunk jó eséllyel aknázza alá patkányunk gyógyulási esélyeit. ( időhiány ! )
Idő, türelem, kitartás és nem utolsó sorban pénztárca is szükségeltetik mivel egy-egy betegség esetén 5-10-15 ezer forintos nagyságrendű gyógyszeres kezelési költségei lehetnek, amelyek egy nagyobb létszámú csapatnál sokszorozódnak, valamit sűrűbb orvoshoz járást is eredményezhetnek egyes vizsgálatokra. sőt nem rtika, hogy teljes csapatokat szükséges kezelni létszámilag, ami minden tekintetben megterhelő.
 
Biztosan felkészültünk mindenre ?
 
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, azokból vált jó, felkészült tartó, akik létszámilag 3-ban maximalizálták patkányaik számát az első 1-2 évben.
Azok akik létszámilag 4 fölé mentek, az esetek nagy részében elajándékozták a patkányaikat , sokszor a teljes csapatot részben vagy egészben.
Sok esetben felelőtlen tartónak bizonyult , az aki kezdőként 5-6 patkányt tartott , mivel  a tapasztalatlansága kapcsán sorozatban került az állatai számára hátráltató szituációba, fogalma sem volt mibe vágta a fejszéjét, nem tudta milyen komoly feladatot jelent egy nagy létszámú csapat jó navigálása minden tekitetben.
Gondoljuk át és ne akarjunk kezdőként túl sokat.
Legyünk átgondolt, jó gazdik - tartók !