Kopasz patkány - Hairless Rat

Jó pár évvel ezelőtt ejtettek rabul ezek a kis csupasz,selymes bőrű patesz csodák.

Azóta magam is tulajdonosa vagyok több csodaszép Gidának .

 

Alapvető ellátással kapcsolatos igényük nem sokba tér el szőrös társaikhoz képest azonban egy-egy betegség,sérülés kapcsán már igen ezért én azt mondanám kezdő patkányosnak nem ajánlom a kopasz patkányt.

2 fő típusa létezik :

  • Kopasz

  • Fuzz vagy patchwork

Mindkét típusra igaz hogy genetikailag hiányzik a csecsemőmirigyük ezért jóval gyengébb az immunrendszerük így sokkal fogékonyabbak a betegségekre ,allergiára,bőrbetegségekre is.

Átlagéletkor 18-24 hónap.

A Fuzzokkal kapcsolatosan több olyan külföldi patkányos oldalt végigolvasva abba az infóba botlottam hogy ők valamivel erősebbek teljesen csupasz társaikhoz képest.

Etetésük :

Mivel nincs szőrük ezért valamivel magasabb a testhőjük .

Sokkal gyorsabb az anyagcseréjük mint bundás társaiké emiatt többet esznek,isznak hisz az ebből nyert energiával tudják a testhőjüket,anyagcseréjüket szinten tartani.

Egy kopasz vagy fuzz pató nagyságrendileg 10-15 % többet eszik mint egy szőrös .

Az előbb említett többlet energia szükséglet miatt mindenből egy nagyon minimálissal többet kaphatnak. (fehérje stb...)

Szőrtelenségük miatt könnyebben meghűlhetnek,megfázhatnak ezért biztosítani kell nekik a sok meleg kuckót,polárral vagy meleget adó rongyokkal.

Szellőztetés esetén is nagyobb figyelmet igényelnek mivel képesek egy fuvallattól is megfázni.

Ami egy szőrösnek még a nem fázik meg kategória ,az már egy csupasznak hideg.

Bőrük nagyon könnyen sérül,karcolódik és ezáltal hajlamosabbak elfertőződni a sebeik is.

Ne legyenek olyan kuckók, házak,kellékek a ketrecen belül amik sérülést okozhatnak számukra.

Egy kopasz patkány tulajdonosa nem létezhet fertőtlenítő készlet nélkül.

SentrX sebgél vagy Hyperol 3 % fertőtlenítő oldat a legalkalmasabb.

De léteznek fújós,pumpás formában kapható szerek.

Létezik a Betadine is spray formában sajnos ez csíphet is ezért ha mégis ezt használunk akkor hígítani érdemes bár így is csípni fogja...

Amint esetleg egy komolyabb karmolást vagy más sebet veszünk észre a bőrükön célszerű azonnal lekezelni mivel a sérülékenységükkel sajnos együtt jár a könnyebb tályogosodás is.

Sajnos bőrük sajátságossága miatt ha orvosi kezelésre szorulnak ,az esetek nagyon nagy %-ban nem alkalmazhatóak náluk az injekciós kezelések mivel a szúrás helyén bőrégés következhet be.( bár ez talán gyógyszer összetevők függvénye is )

Ha orvosi ellátásra szorul és nem egzotikus az orvosunk lehetőleg szorítkozni kell a a szájon beadható gyógyszerekre.

Mindenképpen kérdezzünk rá az állatorvosnál tud-e erről a tényezőről.

Mindenhol azt olvastam hogy a kopasz patkány legjobb társa egy szőrös pató ami abból szempontból igaz hogy egy bundással jobban összetud bújni,jobban melegíti őt viszont megfigyeltem egy érdekességet amit más pati tulajtól is hallottam már akinek szintén van csupasza és bundása is.

Hajlamosak ,főleg ha több bundással tartunk együtt csupaszt, a csupaszt kiközösíteni.

Igaz ezek nem véglegesek de van amikor eltart napokig is.

Szó szerint nem engedik magukhoz,kitúrják,kifúrják néha a kopaszt.

Ezzel kapcsolatban is utána néztem dolgoknak és bizony nem egyedi a mi esetünk emiatt a kopasz tulajoknak azt ajánlják hogy ha több pateszt tartanak együtt ,ne egy csupasz legyen ha lehetőleg kettő vagy annál több.

De hansúlyozom ez eltérhet és koránt sem biztos hogy mindenhol így zajlik.

A csupaszok sokkal gyengédebbek egymással.

Ők tudják hogy őket nem lehet kurkászni de bundás patesz ezt nem tudja.

Egy csupasz egy másik csupaszt mosdatni fog hisz tudja hogy kurkászni nem lehet kis társát.

Viszont épp ebből adódóan egy kopasz sokkal erősebben kurkászik egy bundást mivel azt meg ő nem tudja mit és mennyire szabad csinálnia ahhoz hogy ne okozzon fájdalmat a másiknak.

Szintén bőrük illetve alapvető érzékenységük miatt ne tartsuk a ketit és ő magukat sem ablaknál,ahol huzatot vagy erősebb napsugárzást kaphatnak mivel képesek a napsugárzástól leégni.

Megint csak a bőrük miatt a takarításra is kellően oda kell figyelni,hisz egy szőrősnek ott bundája ami felfogja a dolgokat , de egy csupasznak rögtön a bőrével érintkezik a pisi stb...könnyen kimarja,kicsípheti nekik.

A csupasz bőrt mindig tartsuk szemmel, vizsgáljuk meg, nézzük át naponta.

A leggyakoribb elváltozás a faggyús ciszta.

Ez mélyen a bőr alatti faggyúeltömődés, kis műtéttel lehet eltávolítani.

Gyakran elfertőződhet illetve nagyra is megnőhet, ekkor fel kell nyitni, naponta betadinnal vagy más fertőtlenitővel kitisztítani, antibiotikumot adni a kopasz patónak persze ennek a hogyanja és mikéntje állatorvos feladata ne próbáljon senki otthon házilag antibiotikumot adni.

Azon patik esetében, akik hajlamosak ezekre a cisztákra, megoldás lehet, ha enyhe antibakteriális szappannal alkalmanként 1-1 alkalommal megfürdetjük, eltávolítva a koszt és az elhalt hámsejteket a pórusokból.

Ha ez nem segít megelőzni a bajt, akkor beszélj az állatorvossal .

 Figyeld a patid bőrét amiatt is, hogy nem száraz-e. Ha száraz a bőre szűz olívaolajjal vagy érzékeny bőrre való babaolajjal bekenheted neki, naponta egyszer persze erről is előtte konzultálj az orvossal ő mit ajánl .

Utóbbi időben felfedeztem Giduskám bőrén bőrtüskét ,szó szerint mint nálunk embereknél lévő bőrtüske.....fekete pici pötty a teteje alatta pici pukli,óvatosan két ujjal megnyomtam és kiürült neki .

Azóta ezt is figyelem ,hetente egyszer átnézem a kis bőrét mindenhol és ha van neki tüskéje akkor segítek rajta :)

 

Szembetegségekre is hajlamosak mivel a kopaszok szempillájuk sincs ezért a szösz,kosz,por vagy bármi egyéb szennyeződés könnyen belemegy a szemükbe ,szempillák híjján nincs védve a szemük sem így ez is gondot okozhat .

Lerakódik a szemzugban ,ott gyűlik majd sajnos felsérti a szaruhártyát ,sebet,fekélyt okozva ami ha nincs időben kezelve akkor komolyabb problémát,

látásvesztést is okozhat.

 

A lényeg :

A kopaszok igazi kis hisztigépek,egoisták ,nagyon önfejűek .

Egy kopasz patival rendelkező csapatba nagyon nehéz beszoktatni új tagot mivel általában a kopaszok a vezérek és ritkán engednek bárkit az ő jól megszokott kis világukba,

Különlegesek ,extrák és igazán zizzentek természetükben is.

Lobbanékonyak,idegesebbek,izgágák,könnyen felhúzzák magukat .

Összegezve : 

A kopaszok amilyen különlegesek ,olyan nehéz a tartásuk egy szőröshöz képest ,náluk halmozottam igaz az hogy kezdőknek semmikép nem ajánlott ,aki már patkányozik egy ideje ott is csak abban az esetben ha hozzáértő,profi egzotikus állatorvos áll rendelkezésre .

Az etetés valamint a halmozottan előfordulható bőr és szemproblémák miatt egy kopasz patesz tartása nagyobb költségekkel jár mint szőrös társaiké.