Idősebb patesz gondozása

 

Számos megfontolást szükséges figyelembe venni, ha egy öregedő patkányunk van. Amikor a patkányunk öregszik, kicsit lelassul, sőt az általában aktív patkányunk elkezd több időt alvással tölteni, több nyünyüt és dédelgetést igényel. Az idősebbek hajlamosak a gyengeség okozta izomsorvadásra, hipofízis adenomára vagy a stroke-ra.
 

Környezet
 

Egy idős patkány általában alkalmazkodik, csak néhány finom módosítást kell véghez vinni  a környezetében. 

Ügyelj arra, hogy az biztonságos és könnyű legyen neki.
 

Néhány javaslat:

Cseréld le a meredek létrákat alacsony, széles rámpásra ami jól tapad . 

Helyezz ételt és vizet minden szintre a ketrecben, így nem kell messzire másznia ha éhes vagy szomjas. 

Opció lehet az egyszintes ketrec. 

Fedjünk le minden olyan helyet amitől megsérülhetne. 

Alacsonyabbra helyezett itatók, így el tudja érni anélkül, hogy felállna. 

Magas függőágyakat cserélni valami alacsonyabb, meleg alvóhelyre, emellett az állandó hőmérsékletet biztosítva, mivel hajlamosabbak a légúti problémákra. 

Rendszeresebb ketrectisztítás elengedhetetlen, mivel egy keveset mozgó patkány nem tud  olyan tiszta maradni mint fiatalabb korában. 

Mindennap friss étel, víz.

Célszerű puha alomra váltani a nehezebb mozgás miatt.
 

Ápolás
 

Amikor a patkányunk öregszik, akkor lehet, hogy bundaápolásban is segítségre szorul. 

Ha így lenne, akkor a következőt tehetjük, hogy könnyebbé tegyük az életét : töröljük le egy nedves törlőkendővel vagy nedves, puha sörtéjű kefével, segít megőrizni a bundája ápoltságát. 

Rendszeres karomvágás, ha nem kopott el rendesen. Idős korban elkezdődhetnek urológiai problémák is. 

Ha ez megtörténik, segítsük őt, mossuk a hasát, hasa alját, végbél környékét tisztára. 

Ha ő már nem képes mosdatni magát, akkor a vizelet is égetheti és irritálhatja a bőrt. 

A végtagjai körüli finom masszirozó gyakorlatok segítenek megőrizni az ízületek rugalmasságát.


Etetés

Idős korban nem esznek annyit, mint előzőleg, ezért fontos, hogy számukra rendkívül tápláló ételt adjunk. Extra magas kalóriatartalmút, hogy segítsen megőrizni az izom állapotát. Puha, pépesített ételek, bébiételek, pépesített zöldségek és gyümölcsök, zabkása, joghurt, stb. Vitamin és ásványianyag kiegészítés. Fecskendős etetés is szükséges lehet, ha az önálló evés nehézzé válik.

Egészségügyi szempontok
 

A patkányok idős korban az immunrendszer gyengülése miatt hajlamosabbak a légúti megbetegedésekre. 

A korlátozott mozgásképesség miatt húgyhólyag fertőzések, bőrproblémák és sérülések is sűrűbben előfordulhatnak.
 

Kiegészités
 

Az extra magas kalóriatartalmú étrend nem mindig ajánlott, főleg, hogy rengeteg elhízott patek van. 

Ha mérjük az állatot legalább hetente egyszer és fogyni kezd, lehet adni a Convalescence Supportot meg a Carnivore Care-t (meg a dokinál egy vizit sem árt, sokszor a fogyás az egyetlen tünet, hogy valami gond van), de ha jó minőségű pellet tápot kapott eddig is a patesz, azt nem kell lecserélni másra, nem kell helyette 100%-ban mást kapnia, csak ki lehet egészíteni. Viszont figyelni kell, hogy fel tudja-e venni rendesen a táplálékot, sokszor pl. probléma, hogy nem tudja rendesen kézbe fogni és ezért nem eszik.

Fecskendős etetés: 1 ml-es fecsivel érdemes próbálkozni. Minden nap új fecsit kell használni, az előző kidobandó. A fecsis etetéskor az állatok többsége összekeni magát (az öreg állatok egyébként is nehezen mosakszanak), érdemes egy kis finom fürdetéssel rásegíteni. Ahogy az állatka idősödik, érdemes megelőző jelleggel adni Immunovetet és/vagy Vetri DMG-t, erről érdemes a dokival is konzultálni. Ha az állat hosszabb távon gyógyszereket szed, gondoskodni kell a máj védelméről (Silegon, Legalon vagy hasonló adásával, az állatorvossal megbeszéltek szeint). Amire még figyelni kell idős állatoknál: mozgáskoordinációs problémák (az állat lassul, nehezen mozog, stb.), ferde fejtartás, az egyik szem kidülledése (exophthalmus), ezek jellegzetes tünetei a hipofízis daganatnak, ami idős patkányokban nagyon gyakori. Az első tünetek jelentkezésekor meg kell mutatni orvosnak, gyógyszerrel a folyamat jelentősen lassítható, ha korán megfogjuk. Nagyon gyakori a hátsó testfélgyengeség, a hátsó lábak húzása is, ez sokszor neurológiai eredetű probléma. Az ilyen állatot költöztessük át nagyobb alapterületű, de lapos ketrecbe, és ha van emelet, ahhoz biztosítsunk számára könnyen mászható,
kényelmes létrát vagy rámpát, és az emeletet úgy alakítsuk ki, hogy az állat ne tudjon leesni.
 

A szomorú búcsú 
 

Mindannyian szeretnénk, hogy szeretett öreg patkányunk csendben, álmában lépjen át a szivárványhidon. Azonban eljöhet az idő, amikor el kell dönteni, hogy a kisöreg még mindig élvezi-e a jó életminőséget vagy sem. Bármilyen nehéz döntés lesz ez, de fel kell készülni előre az euthanáziára is..