Az ivartalanítás

Az ivartalanításra alkalmas életkor :

7 hetes kortól de nagyobb jelentőséggel bír a testsúly, amelynek el kell érnie a biztonságos altathatóság határát, amely nagyságrendileg minimum 150-200 gr közé tehető.

Az ivartalanítás egészséges patkány esetében elsősorban a hím nemű állatokon végzendő.

A többi kedvtelésből tartott állathoz hasonlóan a patkány esetében is rutin műtétről van szó, relatíve kis műtéti kockázattal.
A műtéti kockázatok kapcsán meg kell említenünk a
szakszerű aneszteziológia jelentőségét.

A kisemlősök, így a patkányok is rosszul viselik az injekciós (ketaminos) altatást,ez az a fajta altatás már önmagában kockázatot jelent még egy egészséges állat esetében is. Emiatt nagyon fontos, hogy kisemlősökre specializált orvoshoz vigyük kedvencünket, ahol lehetőség van altatógáz használatára.

A gázos altatás előnye, hogy a bódítószer nem a májban metabolizálódik, hanem a szer belégzésének megszűnésével gyakorlatilag azonnal kitisztul a szervezetből-ez azt jelenti, hogy az állat nagyon hamar és könnyen ébreszthető, világos tudatát hamar visszanyeri, élettani értékei gyorsan visszaállnak a normálisra.

Egy jó kondíciójú állat ivartalanítása gázzal gyakorlatilag kockázatmentes műtét.
Az ivartalanításnak számos előnye van:

  • - megszűnik a territoriális eredetű agresszió a társakkal és a gazdával szemben,

  • - csökken a hormonális alapú daganatok esélye (hererák, prosztatarák)

  • - csökken a vizeletjelölés sűrűsége, ezáltal mérséklődik a ketrec "patkányszaga"

  • - az állat kiegyensúlyozottabbá válik, megszűnik a szaporodási ösztön okozta állandó stressz


Ügyelni kell azonban arra, hogy az ivartalanítás után az állat anyagcseréje némileg lelassul, emiatt a rendelkezésre álló táplálék mennyiségére és a testsúly kontrollálására figyelmet kell fordítani.
Fontos tudni, hogy ivartalanítás után 2 hétig a hím állatot nem szabad ivaros nőstény közelébe engedni, mert ebben az időszakban még rendelkezhet életképes spermiumokkal és megtermékenyítheti a rendelkezésére álló nőstényt.

Suprelorin Implantáció

Nőstény állatok esetében az ivartalanítás hasi nagyműtétnek számít, ami jóval magasabb kockázati tényezővel, hosszabb regeneratióval és inenzívebb fájdalomérzettel jár, mint a hímek esetében. Emiatt az egészséges nőstények műtéti ivartalanítása nem javasolt.
Ehelyett alkalmazható egy már hazánkban is elérhető, sikerrel alkalmazott eljárás, az ún. Suprelorin implant beültetése. Ez egy körülbelül rizsszem nagyságú implantátum, ami a nyakszirt alá kerül beültetésre, fájdalommentesen. A beültetés jelentősen csökkenti a hormonalapú daganatok kialakulását (jóindulatú emlő- és méhdaganat, hypophysis daganat), jelentősen növelve ezzel az állat várható élettartamát.
Az implant behelyezés után
folyamatosan hormonokat bocsájt ki, csökkentve az ösztrogéntermelődést. a behelyezés után egy hónappal éri el teljes hatását és a patkány egész életében működik, "karbantartása" nem szükséges, egyszeri beültetésre van szükség, melyet bódításban, erre a célra kialakított steril applikátorral végeznek el.

Vékony, csíkszerű vágás keletkezik csupán a beültetés helyén, jelentős fájdalmat nem okoz, néhány nap alatt nyomtalanul gyógyul.
Elsősorban megelőzésre használható, de operált daganatok kiújulásának megakadályozása érdekében is gyakorta használatos