ALAPVETŐ ELLENŐRZÉSEK 

A patkányok gyakran nem mutatnak jeleket, ha betegek. 

Sajnos nagyon tudják rejtegetni a bajt, ezért is nagyon fontos, hogy ellenőrizük a pateszunkat gyakran.

Hetente legalább egyszer ajánlatos, bár én sűrűbben szoktam. 

A patkány fizikumával és viselkedésével kapcsolatos ellenőrzés segít észrevenni olyan változásokat, 

amelyek azt jelzik, hogy szükség van állatorvosra.

 

1. légzés:

Hallgasd a légzését, hallasz-e rendellenes légzési hangot, mint például zihálás, szörcsögés, huhogás, makogás, nem múló tüsszögés. Légúti betegség esetén további jelek lehetnek a rossz étvágy, a görnyedt testtartás, vagy a felborzolt szőr. 

2. fogak:

Nézd meg a pateszod a fogait, nem nőttek-e túl, kuszán, vagy nincs-e az ínye megduzzadva, nem látszik-e bőrpír, esetleg genny.

3. szemek:

Ellenőrizd a szemeit. Legyenek tiszták, érdeklődőek. Nézd meg, nem dülledtek-e, vagy a két oldalon szembetünően eltérőek.

4. fülek:

Nézd meg óvatosan a fülét, nincs-e göb, gumó rajta, vagy nem áraszt-e szokatlan szagot (ez fülgyulladás jele lehet).

5. sérülések és sebek:

Óvatosan nézd át a testét, hogy nem látsz-e vérzést, vágás- vagy marás nyomot, véraláfutást. 

6. farok és lábak:

A lábakat, talpat célszerű ellenőrizni az esetleges kezdődő talpfekély felismerése miatt. Nézd meg, nem látsz-e bármi eltérőt, nem oda illőt. A farkát szintén alaposan, óvatosan nézd át, nincs-e rajta sérülés.

7. mozgás:

Ha kint vannak a patóid, figyeld őket alaposan. Tartsd nyitva a szemed, figyeld a mozgásukat. Remegés, sántikálva járás, dülöngélős  körmozgás, oldalra tartás vagy gyengeség, erőtlenség a végtagokban mind betegség tünete lehet. Ha görnyedt a testtartás, vagy  letargiásan, letörten viselkedik az állat, biztosan nem érzi jól magát. 

8. test: 

Óvatosan masszírozd át a testét. Ellenőrizd, nincsenek -e csomók, göbök, daganat jellegű duzzanatok. Ha egy adott testrésze érzékenyebb a megszokottnál, az fájdalmat takarhat. Lányoknál főként a hónalj, cicik környéke hajlamos daganatosodásra (emlődaganat), valamint a nyakuk körül a nyirokcsomók. 

9. szőr és bőr:

Nézd át, nincsenek-e sebek a bőrén, vagy kopasz, szőrhiányos foltok. A bőrén és a szőrébenelőfordulhatnak  paraziták; a bolhák és tetvek elég nagyok ahhoz, hogy szabad szemmel látni lehessen őket. Atka esetén picit gyérebb a szőrzet, illetve jellegzetes sebesedést látni a váll és a nyak körül.

10. nemi szervek:

Lányoknál: nézd meg, van -e bármilyen szivárgás vagy vér a hüvelynél. Ha egyiket is tapasztalod, azonnal vidd orvoshoz, mert ez áltlában súlyos betegség jele.

Fiúknál: nézd meg a hasukat a péniszük felett, nem érzel-e dudort, kitüremkedést. Ha igen, szintén vidd orvoshoz (elzáródás lehet).

11. szag:

Ismerd meg a patkány saját, "normális" szagát. A "rossz" szag fertőzés jele lehet. Nem számít "rossz" szagna a kicsit pisis bunda illat - ez náluk természetes, nem betegség jele.

12. testhőmérséklet:

Ismerd meg, mi a patkányod normál test hőmérséklete, így képes lehetsz felismerni, ha túl hideg tapintású vagy forró. 

 

Ha az általánosan megszokottól eltérőt tapasztalunk, menjünk hozzáértő orvoshoz a pateszunkkal, ne kísérletezzünk otthon. Nekik speciális igényeik vannak, rágcsálókra szakosodott orvos szükséges számukra.

Célszerű a leírtak szerint legalább hetente egyszer átvizsgálni őket.

 

 

 

 

 

 

( Forrás :Ratguide )