Törések

Megfigyelhetőek lehetnek a következők :

- Sántítás, mozgás kerülése, sírás – fájdalom jelzése érintésre

- Helyi duzzanat, a bőr elszíneződése, vérzés a szövetek között

- mozgás funkció elvesztése, mozdulatlanság.

- lehetséges deformitás megjelenése a törés helyszínén.

- lehetnek látható nyílt törések

A felismerést megkönnyíti ha ismerjük a fájdalom jeleit, ezért legyünk tisztában ezekkel, olvassuk át a fájdalom jelei menüpontot!

Törések eredhetnek traumából, betegségből, vagy közvetett befolyásból. Patkányokon a törés általában a "háztartási" balesetek (trauma) eredménye .

A törés a csonton akkor jelentkezik, amikor a külső erő nagyobb, mint amennyit a csont képes rugalmasan "hajlani" annak érdekében, hogy hozzáigazítsa a belső erőt.

Törések tipusai: nyílt törés vagy zárt törés. A nyílt törés vagy más néven összetett törés esetében a csont áttöri a bőrt, ezért a nyílt törés veszélyesebb, mivel fokozott fertőzés esélyét veti fel. A zárt törésnél a csont nem hatol át a bőrön. Törések esetében nagyon sok esetben sérülnek az izmok ,idegek,erek és lágy szövetek is.

Nem kezelt töréseknek szövődményei is lehetnek :

Rekesz szindróma: Néha látható a törött végtag duzzadása, valamint a végtag kemény és hűvös tapintású. Ez sürgősségi állapotot képez és állatorvos kell a lehető leghamarabb!

Osteomyelitis: Akut vagy krónikus gyulladásos folyamat, a csont és struktúrák másodlagos fertőzése gennyes gócokkal. Ilyenkor néhány esetben a törött végtag fokozottan meleg, bőrpír, duzzanat látható és sokszor tályogot indukál.

Ne feledjük, hogy az itt fent felsorolt tünetek nem mindig fordulnak elő minden törés esetében. Ha ez egy lineáris törés vagy repedés akkor ezek a jelek nem láthatók.

Teendők :

Mérjük fel a törési sokkot: mennyi vérzés van, ha van; légzés ellenőrzése; a törés helyének és jellegének beazonosítása, ha tudjuk; majd azonnali állatorvosi segítség, kezelés céljából! Fontos az egyszintes ketrecben (nincs leesési veszély, nem kell mászni) vagy szállítóban nyugodt környezet biztosítása, mind az utazás, mind az otthoni lábadozás idejére !!!!

Megelőzés:

- Ellenőrizzük a patkányunk környezetében a veszélyeket.

- Felügyeljük a szabadon töltött időt

- Figyeljünk az ajtóknál, ha patkányunk a közelben van a ketrec nyitásakor és zárásakor.

- Ne engedd össze a többi háziállattal, mert ők veszélyforrások lehetnek.

- Magas, emeletes ketrecben vagy kalitkában törekedjünk a magasról leesés megakadályozására.