BONCOLÁS 

 

A boncolással segíthetünk a gazdiknak és az összes többi patkánytartónak, hogy jobban megérthessük, megismerhessük az egyes betegségeket és azt, hogy betegség folyamata hogyan befolyásolja a patkányaink életét.

Egy állat post mortem vizsgálatát boncolásnak nevezik.

A boncolás értékes eszköz a halál okának diagnosztizálásában, és választ adhat, valamint betekintést nyújthat a patkányok tartásának általános egészségügyi szempontjaihoz.

Az egyszerű megfigyelésekkel szemben pontosabb adatokat is szolgáltathat a kórtörténetéről.

Nagyon sok információ gyűjthető a boncolással, amelyek hasznosak lehetnek a patkánytartóknak és állatorvosoknak egyaránt.

Amikor egy patkányunkat elveszítjük, az első kérdés általában:

"Miért halt meg ?" és "Mit tehetett volna én vagy állatorvosom a patkányom megmentéséért?" 

A boncolás választ adhat a fenti kérdésekre és rendkívül sokat segít a többi állattartó patkányának és orvosaiknak a későbbiek folyamán a korai betegség felismerésében, de nagyon sokat segíthet a kórokozók, a parazitaproblémák azonosításában is.

A boncolást állatorvos, állatorvosi patológus vagy szakember végzi klinikán, laboratóriumban.

A boncolások nagyon átfogóak, kezdve a szervek teljes megfigyelésétől a mélyreható eljárásokig, a szövet-kórszövettani, szerológiai, parazitológiai, vagy baktériumtenyésztésig.

A boncolás a belső szervek alapvető megfigyelésével kezdődik, és a rendellenességek nyilvánvalóvá válásával tovább haladhat.

Ha betegség miatt euthanázia mellett döntünk, akkor mindenképpen célszerű elvégeztetni a boncolást.

Ha patkányunk meghal, akkor le kell hűteni ( mélyhűtés ), hogy lelassítsa a bomlást, mindaddig amíg a boncolást ellehet végezni.

A legfontosabb érv a boncolás mellett :

Minél többet megismerünk a patkányok betegségeiről, minél többet tudunk az egyes halálokokról, annál több eszköz áll rendelkezésünkre a számukra lehető legjobb élethez a jövőben.

 

FIGYELEM ! AZ ALÁBBI LINKEN BONCOLÁSI KÉPEK LÁTHATÓAK! KÉRJÜK ENNEK ISMERETÉBEN NYISD CSAK MEG !

https://ratguide.com/health/figures/necropsy_cases_figure_1.php