KÖZÉPFÜLGYULLADÁS

Tünetek:

  • ferde fejtartás, vagy a fej nagyfokú elforgatása, eltekergetése

  • fej vagy a fül, fülek dörzsölése a ketrec emeletéhez, rácshoz

  • sérülések a fülön, vagy fájdalom érzet a füleknél ami nyomásra fokozódhat

  • az egyensúly romlása és/vagy körözés, körmozgás.

  • erős szagú, ”bűzös” vagy édes illat amely a fülből árad

  • Arcidegbénulás, hunyorgás, vagy enophthalmus (a szem hátrafelé való elmozdulása) a gyulladt fül oldalán

 

Kóroktan

A középső és a belső fül gyulladása, az úgynevezett középfülgyulladás.

Gyakran társul a felső vagy az alsó légúti fertőzésekhez, illetve bizonyos esetekben lehet kiterjedhet a külső hallójáratra is gyulladás formájában.

Középfülgyulladás gyakran alakulhat ki, főleg amikor erre hajlamosító  baktériumok, mint például a Mycoplasma pulmonis, Streptobacillus moniliformis, vagy a Pseudomonas aeruginosa is jelen vannak.

 

A fertőzés előrehaladtával a gyulladás „bevonja” a fül labirintus szerkezetét a belső fülben, ezeknek eredménye lehet a körmozgás, vagy a ferde fejtartás, egyensúlyzavarok.

Ez az oldalra tartás, billentés leggyakrabban az érintett, gyulladt fül oldala felé irányul. 

A legtöbb esetben ha a kezdetén észreveszik a tüneteket és azonnal megkezdik a kezelést az erre irányuló antibiotikumokkal, a ferde fejtartás viszonylag hamar, pár nap (5-7 nap) alatt, vagy 1-2 héten belül megszűnhet. Azonban az sem szokatlan, ha a ferde fejtartás, oldalra biccentés a gyulladás megszűnése ellenére is a patkány egész életében jelen lesz, a belső fül károsodása miatt, de ez az oldalra tartás a tapasztalatok szerint nem okoz jelentős problémát a patkányoknak, mert nagyon gyorsan képesek alkalmazkodni. Vannak olyan esetek amikor nem folyamatos a fejferdeség, csak stressz helyzetekben jön elő, vagy erősödik fel.

 

Ha egyáltalán nem kezelik a gyulladást komoly problémák adódhatnak az egyensúlyérzékkel, a körmozgás „szaltószerűvé” válhat. Ilyenkor már a patkány nem képes járni, hanem a teste a földön fekve saját tengelye körül pörög, valamint előfordulhat hogy nem képes állni, járni, ápolni magát vagy éppen enni sem tud. A legtöbb kezeletlen esetben a pateszunk halálát okozza!!!!!

Fontos megjegyezni, hogy vannak egyéb betegségek amelyek hasonló ferde fejtartást eredményeznek  például: agyi folyamatok (pl. stroke), hipofízis daganatok, meningitis, vagy trauma. Azonban ezek közül a stroke elég ritka, a trauma általában azonosítható mert épp láttuk vagy más jelét találjuk a fejen, arcon sérülés formájában, a hipofízisnek pedig több tünete is jelen lehet egyszerre ami megkülönbözteti a fülgyulladástól.

 

Megelőzés

  • Kezeljük mielőbb ha légúti megbetegedés van, hozzáértő egzotikus állatorvos segítségével !!!

Az alábbi 2 linken középfül gyulladásos pateszok eset leírásai és képei láthatóak.

Érdemes megnézni a fotókat a könnyebb felismerés miatt.

 

https://ratguide.com/health/figures/otitis_media_otitis_interna_labyrinthitis_figure_3.php

 

https://ratguide.com/health/figures/otitis_media_otitis_interna_labyrinthitis_figure_1.php