Daganatok

A légúti fertőzések mellett a daganatok a másik leggyakoribb egészségügyi problémát okozók valamint a leggyakoribb halálokok különösen a nőstényeknél.

Két fő típus ismert :

jóindulatú

rosszindulatú

A jóindulatú daganatok szinte mindig körülzártak és jól elkülönülnek a környező szövetektől. 

Bár nőhet olyan gyorsan, mint a rosszindulatú daganatok, de a gyors növekedés ellenére nem okoz annyi kárt és nem ad áttétet azaz nem terjed át testrészekre.

A jóindulatú daganatok is okozhatnak halált hisz a növekedésükkel elnyomhatják a létfontosságú szerveket, belső vérzést okozva, vagy akár nőhet olyan nagyra hogy patkányunk normál testi funkcióit korlátozza a daganat olyan mértékben amivel már nem képes normális életet élni.

Jóindulatú daganatokat el kell távolítani bár sok függhet az elhelyezkedésüktől.

A rosszindulatú daganat, más néven a rák, jellemzően mindig megtámadja és károkat okoz a közeli szövetekben is, valamint áttéteket képeznek.

A rák tünetei lehetnek ha a bőr fekélyes, fertőzött sebbel teli vagy tályogos különösen olyan esetekben ahol ezek nem gyógyulnak, de rák jele lehet a fekélyes vagy vérző daganat, egy kitágult hasüri képlet, nagyfokú fogyás és a letargia.

Egyes esetekben a rák magában foglalja, körbenövi a belső szerveket és sajnos sokszor a tünetek nem láthatóak, csak ha már a betegség előrehaladott. 

A rákos daganatok igen agresszív betegségek, ezt is műtéttel szokták orvosolni, de az áttétek miatt nagyon hamar kiújulhat ráadásul már fájdalmat is okozhat az állatnak és ebben az esetben sajnos nem marad más választásunk, mint az eutanázia.

A rák mind a hím, mind a nőstény patkányokat veszélyezteti.

Nagyon fontos, hogy a patkányainkat hetente vizsgáljuk át alaposan .

Sok jóindulatú daganatot el lehet távolítani, attól függően hol helyezkedik el és több hónapnyi vagy akár évnyi minőségi életet tudunk biztosítani a műtét után is.


Emlődaganatok

A leggyakoribb tumor nőstény patkányokon a jóindulatú emlődaganat, ezek közül is a fibroadenoma .

Ezeket a daganatokat gyakran stimulálja az ösztrogén és általában akkor jelentkeznek, miután patkányunknál abbamarad a peteérés ez jellemzően a 18 hónapos koruk környéke.

Az összes nőstény patkány fele azaz 50 % lesz emlődaganatos az élete során .

A leggyakoribb területei az emlődaganatoknak :

a hónalj, a has, vagy lágyéki területen, a mellkason az emlők mellett valamint a szeméremtest és a végbélnyílás körül.

Az emlődaganat nem rákos elváltozás.

Fájdalommal nem jár, az állatot nem mindig zavarja, ezért a korai stádiumban a gazdik nem is gondolkodnak a műtétben.

Sajnos ez a veszélye ennek a betegségnek: mivel olyan ártatlannak látszik, nem törődünk vele, ám egyszer csak azt vesszük észre, hogy a daganat egy hét alatt a négyszeresére nőtt és zavarja patkányunkat a mindennapi életben, nem tud mosakodni, enni vagy mozogni.

A méhdaganat már keményebb dió. Tünete a vaginális vérzés, ha a vér gennyes váladékot is tartalmaz, akkor méhgyulladásról beszélünk.

Méhgyulladás esetén először antibiotikum kúrát alkalmaznak, de nem minden esetben szokott használni.

A méhdaganat/gyulladás és emlődaganat a hím patkányokat nem veszélyezteti.

 

Jóindulatú emlő daganatok általában különálló csomók a bőr alatt, csak lazán kapcsolódnak, elmozdíthatóak a szövettől , a rosszindulatúak daganatok kötöttek ,nem mozdíthatóak el .

Jól működő megoldás az ú.n. Implant beültetése ami elég nagy %-ban képes a hormonális alapú daganatok kialakulását,kiújulását megakadályozni azaz kellően hatékony az emlő,méhdaganatok valamint a hipofízis adenomák esetében is.

Beültetés szempontjából a legideálisabb kor : 8-10 hetesen .

 

Csomók a torokban

Gombóc a torokban lehet tályog , gyulladt nyálmirigy , duzzadt nyirokcsomók , illetve daganat .

A mirigyek vagy nyirokcsomó is megduzzadhat egyik napról a másikra bakteriális fertőzés vagy SDA vírus kapcsán is de a tályog is hamar megjelenik . Amennyiben párosan azaz a torok mindkét oldalán, szimmetrikusan van jelen akkor jellemzően gyulladás,fertőzés míg ha egy oldali akkor nagyrészt rák.

Az ezen a területen megjelenő daganatok általában lassabban növekednek ,nehezen vagy nem opreálhatóak.

 

 


Egyéb daganattípusok

Meglehetősen gyakori daganat a patkányoknál a fibróma.

Ezek a tumorok rostos szövetből állnak és általában elég kemények érintésre, de jóindulatúak és könnyen eltávolíthatóak .

A leggyakoribb ráktípus a pikkelysejtes karcinóma – laphámrák.

Legjellemzőbb területei jellemzően mindig az arcot érintik, a szemhéj környéke és az állkapocs alatti területeken. 

Erre a típusú daganatra gyanakodni kell ha minden előjel nélkül az arcon vérző duzzanat vagy tályog alakul ki.

Esetleírás : Laphámrák ! Figyelem a csatolt képek felkavaróak !!!

Kattints :

Esetleírás - Laphámrák

 

 

 

A másik nagyon gyakori hely a rosszindulatú daganatok kialakulására a fül.

Ezek általában tályognak tűnnek de ha a tályog tartalmaz apró csomókat, fehér szövet maradványokat vagy gennyet egyszerre, valamint gyakran, erősen vérzik akkor az esetek nagyrészében nem tályog hanem rosszindulatú, rákos fibroszarkóma