Allergia 

Egy túlérzékenység vagy káros reakció testszövetben vagy felületén ami máshoz nem köthető tehát zárjunk ki minden más okot, mint például paraziták, gombás fertőzések, vagy egyéb betegség folyamata, például a tumorok növekedése.

 

Tünetek:

Viszketés

Gyulladás

Kiterjedt sebek,varasodások,felmaródások

Bőr elváltozások amelyek az esetleges karmolások, bőr sérülések mentén erőteljesebbek .

Foltokban szőrhullás

Magasfokú, összetett allergia esetén szőrtépkedés

 

 

Túlérzékenységek kiindítója bármi lehet de az esetek nagyrészében jellemzően étel okozza,néhány ritka esetben alom vagy más egyéb, extrém ritka esetben akár összetett allergia is előfordulhat.

Az allergia egy túlérzékenységi reakció, ahol a reakció lehet azonnali vagy késleltetett.

Az allergiák beindítói immunológiai mechanizmusok.

Ahogy elérte szervezetükben a felső határértéket beindul a bőr allergiás reakciója amely leginkább atópiás, ekcémás bőrgyulladásra hasonlít.

 

Diagnosztika

 

Zárjunk ki minden más okot, mint például paraziták, gombás fertőzések, vagy egyéb betegség folyamata, például a tumorok növekedése.

 

A következőképpen tehetjük meg:

Teljes vérkép – az esetleges tumorok jelenlétét jelezheti

Bőrkaparék mintavétel – gombák,paraziták kizárása miatt szükséges

Végső esetben amennyiben kezelő orvosunk úgy látja : Bőr biopszia

 

Amennyiben ezek eredménytelenül zárulnak és bebizonyosodik hogy allergiával állunk szembe, úgy az allergizáló tényezőt kell feltárnunk .

 

A feltárás lépései :

Ételérzékenység kizárása tápváltással,kiegészítő eleségek megvonásával

Alomban található összetevő érzékenység, alomváltással.

A feltárás lépéseinél fontos, hogy soha nem egyszerre kell történjen mivel így a kiváltó tényező felderítése nagyon nehézkes.

Első lépésként csak az ételt vizsgálva 2-3-4 hetes időszakban, sikertelenség esetén 2-3 hét szünetet tartva majd csak ezt követően próbálkozva az alomváltással.

 

Fontos megjegyezni, hogy a valódi allergiás esetek száma nagyon kevés,nagyon ritka ezért alaposan kivizsgálandó az allergia feltételezése előtt minden más hasonló betegség.