Mycoplasmosis

 

A Mycoplasma egy baktérium, ami horizontálisan és vertikálisan is fertőz, tehát az állatok átadják egymásnak, illetve a megszületendő picik az anyaméhben ill. születéskor a hüvelyben is fertőződnek. A patkányokban élő Mycoplasma csak a patkányokat tudja megfertőzni. Nem fertőzött az összes állat, de a fertőzés nagyon nagy mértékben van jelen az állományban, ezért terjedt el a nézet, hogy az összes patkány természetes jelleggel mycoplasma fertőzött.

A mycoplasmózis nem gyógyítható kizárólag tünetmentesség érhető el megfelelő kezeléssel. A tünetek légzőszervi és genitális mycoplasma formájában jelentkezhetnek.

(Ez az információ egzotikus fajokkal, patkányokkal foglalkozó állatorvostól származik.)

 

Gyakran egyáltalán nem okoz  gondot, nagyon sok gazdi nem is tudja, hogy ez lehet "veleszületett" probléma is, ha az anyuka fertőzött.

Ha a patkányunk immunrendszere legyengül az alábbi okok valamelyike miatt:

- helytelen táplálás (egyoldalú táplálkozás, túlzott fehérjebevitel);

- stresszhatás, új társ, rivalizálás, dominancia harc;

- bármi, amit stressz helyzetet teremt;

- rossz tartási körülmények;

akkor az addig lappangó mycoplasma fertőzés komoly tünetek formájában jelentkezik, és súlyos betegséget okozhat.

 

 Jellegzetes tünetek:

1. légzőszervi mycoplasma esetében

  - rendszeres, nem múló tüsszögés;

  - zajos levegő vétel;

  - huhogásra, makogásra emlékeztető hang szimatoláskor, amely nem múlik és kis idő eltelte után szinte minden levegővételnél, szimatolásnál hallható, ez az idő előrehaladtával erősödik;

  -  a szőr simogatáskor zsíros érzetű, az állat bőrén pedig narancssárga bevonat képződik;

  - kancsalság és roszda színű porfirinlerakódás a szem és az orr körü;

  - belsőfül gyulladás (látható jelei az arc vagy a fül dörzsölése a ketrecben található tárgyakhoz, ill. rossz szag a fülben);

  -  csörgő, nedves légzési hangok, nehéz légzés, zihálás,  köhögés;

  - púpos pózolás, durva szőrzet, fogyás és durva magatartásbeli változások a betegség miatt.

 

 2. Genitális mycoplasma esetében

–  genitális fertőzések, gennyes méhgyulladás, petefészek és petevezeték-gyulladás gyulladás.  A tünetek között lehet a hasi puffadás, vérvizelés (vér színezetű vizelet), ill. párhuzamosan jelen lévő húgyúti fertőzés. A krónikus méh fertőzéseket is sok esetben a Mycoplasmának tulajdonítják, amely csökkent alom méreteket is eredményezhet.

 

A patkányok  légzőszervi mycoplasmosisa egy lassan fejlődő, krónikus légúti betegség, amely jelen lehet az alsó és felső légutakban is. Kizárólag tünetmentességet lehet elérni, de ehhez megfelelő gyógyszeres, antibiotikumos kezelés szükséges.

Kiegészítő kezelésként inhalálás (gyógyszerek beporlasztásával), valamint az immunrendszer kellő megtámogatása (immunerősítőkkel) lehet szükséges.

 

Tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a betegség súlyosbodásához:

- esetleges másodlagos betegségek;

- túlzott zsúfoltság ketrecben;

- megfelelő szellőzés hiánya vagy épp a túlzásba vitt szellőztetés által okozott huzat;

- a ketrecben található fából készült házak, bújok telítődése ammóniával (a vizeletben vagy bélsárban található ammónia beszívódik a fa kiegészítőkbe);

- bármilyen forgács használata (a bennük található „por” és illóolaj irritálja a légutakat).

Ha a légúti mycoplasmát nem kezeljük a baktériumok elszaporodnak és gyakran a tüdőt támadják meg. Ez kezeletlenül tüdőtályogot és a tüdő vizesedését, s ezáltal kedvencünk halálát okozhatja! 

Sajnálatos módon a betegségek közül az egyik legalattomosabb, mivel egy elhúzódó, nem múló tüsszögés is lehet mycoplasmosis jele. Akár minimális tünetesedés is okozhatja patkányunk halálát.