4 csoportba tudnám osztani a jelenleg kapható, patkánytápként árult eledeleket.

 

A silány, "gagyi" kategória:

Ezek a "tápok" valójában nem tápok. Semmi olyan összetevőjük nincs, ami alapján a megfelelő tápok közé sorolhatnánk őket. 90%-ban különböző magokból állnak, a maradék 10% -ot pedig színezett, cukrot nagy mennyiségben tartalmazó, puffasztott szemek teszik ki.

Vitamin, ásványi anyag, nyomelem és egyéb, a patkányok számára fontos összetevő tartalmuk egyenlő a nullával.

Semmiképpen ne vegyünk, ne adjuk ilyen eleséget pateszunknak.

 

A kevert kategória:

 

Ezek alacsony arányban, de tartalmaznak hasznos összetevőket is. Átlagosan 35-40%-ban különböző magokból és 60-65%-ban extrudált, pufasztott, pelletált szemekből áll össze a tartalom. Sajnos a magok mennyisége túl nagy, illetve a pelletált szemek sem egyformán tartalmazzák a vitaminokat, tápanyagokat. Nagy mértékben a gyártótól is függ, mennyire megbízható egy-egy ilyen termék.

Ha bármilyen oknál fogva mégis ilyen eledellel etetünk, mindenképpen figyelembe kell venni, hogy olyan gyártó termékével etessünk, aminek kellő vizsgálati, tesztelési háttér áll a háta mögött az adott fajra, tápra vonatozóan.

Ne vegyünk olyan terméket, ami gyanúsan olcsó, illetve szintén gyanút keltő az is, ha egy cég szinte az összes létező, kedvtelésből tartott fajnak gyárt, a kutyától a cicán át a nyúlig, a lovakon keresztül a rágcsálókig; ezeknél gyakran nincs meg az egy-egy faj táplálásához feltétlenül szükséges szakmai háttér, alaposság. Sokszor jellemző az is hogy különböző rágcsáló fajoknak ugyanazt a terméket csomagolják, csak a magok és a pelletált szemek csomagon belüli aránya tér el.

A kevert kategóriába sorolnám a Versele Laga Rat Nature-t, a Vitakraft Rat Menut, Multifitt Rat Menut, a Beaphar Rat Beauty Motiont és a többi, hasonló összetételű eledelt.

Ezek a kevert tápok nem adják meg az összes szükségeset pateszainknak.

 

Nem teljes értékű, de pelletált kategória :

 

Ezek a tápok teljes, pelletált, "dugósított" tápok, amelyek vitamint, ásványi anyagot és sok más fontos, szükséges összetevőt is tartalmaznak, de nem teljes értékűek.

Fontos kiemelni az alapanyagok minőségét is. Ugyan az ilyen táp pelletált (ami jó, mert az állat így nem tud szelektíven táplálkozni, és az ebből adódó problémákat ezek a tápok így kiküszöbölik), és tartalmaz bizonyos fokban fontos alkotóelemeket, de ezeket a termékeket nem a legjobb alapanyagokból állítják össze. Sokszor nem egy fajnak készülnek, hanem adott esetben a terméken az szerepel, hogy 2-3 különböző fajnak is adható. Ez már sokat elárulhat, hiszen a rágcsáló fajoknak különböző arányban van szükségük a különféle tápanyagokra, ráadásul egy részük növényevő, más rszük állati fehérjét is fogyaszt. Az ilyen tápok esetében az összetevők aránya egy-egy fajra nézve biztosan nem fedi a teljes napi szükségletet.

A fogak koptatására azonban kiválóan alkalmasak, hisz kellően kemények.

Ilyen táp például a Versele Laga Rat & Mouse Pro, vagy a Sniff.

Ezek a tápok sem adják meg az összes szükségeset illetve viszonylag jó összetételük ellenére a felhasznált alapanyagok minősége nem a legmegfelelőbb.

 

A LEGJOBB:

Teljes értékű, pelletált tápok kategóriája:

 

Ezeknél a tápoknál minden egyes szem pelletált, teljesen homogén, azaz minden darabkában megfelelő arányban vannak jelen a fontos összetevők. Ezáltal bizosítani tudják pateszunknak a teljes, napi szükségleteiket fedező táplálást minden szempontból.

Fajspecifikusan készülnek,egy termék csak egy fajnak adható. Ezek a tápok az adott faj igényeinek maximális figyelembevételével készülnek. Nem tartalmaznak különálló magokat, sem cukros részeket, színezékeket. 100 %-ban könnyen emészhetőek. Megfelelő arányban tartalmazzák a vitaminokat, állati és növényi eredetű fehérjéket, zsírsavakat, zöldégeket és minden létfontosságú elemet, ami a pateszunk egészségéhez hozzájárul. A pellet kellően kemény, ezáltal a fogak koptatásában is segít. Jótékony hatással van pateszunk bélflórájára. Hatékony biológiai antioxidánsokat tartalmaznak, ezáltal erősítik az állatok szervezetének ellenálló képességét, ösztönzik a  betegségek ellen ható antitestek létrehozását. Ezeket a tápokat a legjobb alapanyagokból gyártják, állítják össze.

Az ilyen termékeket gyártó cégek éveket, vagy évtizedeket töltenek el az adott táp kísérletezésével, tesztelésével, és temérdek vizsgálati eredménnyel rendelkeznek a tápok hosszú távú atásáról.

A legjobb döntést hozzuk egy teljes értékű, pelletált eledellel, legyen az a Beaphar Care Plusza ,a Versele Laga Rat Complete vagy akár Oxbow Regal Ratja.