Mik egy igazi tenyésztő ismérvei?

 - Minimum 5 évre visszatekintő, megfelelő tartási tapasztalattal rendelkezik az adott fajjal kapcsolatban.

 - Tisztában van a patkányok szükségleteivel, és ennek tükrében tartja fent a tenyészetet.

 - Mivel egy hétköznapi ember vagy friss tartó számára a tenyésztő az ETALON, ezért maximálisan felkészült, és tényleges tudással rendelkezik a patkányokkal kapcsolatosan.

 - Az általa tanult és az évek folyamán saját tapasztalatakból származó tudását megosztja; ha rendelkezik saját honlappal, ott dokumentációként mások számára elérhető formában tartja.

 - Tisztában van a lehetésges betegségekkel és felismeri ezek tüneteit, valamint tudja, milyen állatorvosok tudják ellátni az állatait.

 - A tenyésztésbe bevont állatait a rettegett betegségek esetleges továbbfertőzésének kivédése érdekében még pároztatás előtt szűrővizsgálatoknak veti alá, és így biztosítja, hogy a született patkányok nem hordoznak és nem adnak tovább betegséget. A szűrések elérhetősége országonként eltérhet, de európai szinten elég sok ilyen vizsgálatra adott már a lehetőség.

 - Új egyed érkezése esetén karantén időt tart.

 - Megfelelő körülmények között tartja állatait, az adott kisállat hely- és létszükségleteit kielégítve. Betartja a ketrec minimum méreteit, nem lépi túl a bennük tartható patkányok maximális számát.

 - A kisállat szükségleteit alaposan ismerve etet, a megfelelő összetételű táppal és egyéb kiegészítő eledellel.

 - Tudja, mely egyéb eledelek adhatóak vagy éppen nem adhatóak, ezeknek okait is ismeri.

 - Állatát kezelteti, vizsgáltatja rendszeresen (2 havi kontroll elvárt), minden szükséges állategészségügyi ellátást és vizsgálatot megad (a gazdaságosság nem döntő szempont, érzelem alapján dönt).

 - Tisztában van az állatai alapvető anatómiájával, genetikájával, az egyes almokat nagy gonddal tervezi meg, hogy a kiválasztott szülők a lehető legjobb géneket örökítsék tovább.

 - Nőstényállatok csak a tenyészérettség elérése után kerülnek tenyésztésbe, és egy, vagy elegendő pihenő után két alom születik tőlük. Saját tenyészállatai vannak mindkét nemből.

 - Nem teszi ki egyik tenyészállatát sem egy jónak tűnő fedeztetés reményében az utaztatással okozott immunszupressziónak, hiszen ezek a  fertőzéseknek kedveznének.

 - Idős állatait is becsületben tartja, vizsgáltatja, elláttatja.

 - A született és eladott kölykök sorsát új családjukban figyelemmel kíséri, igyekszik ránevelni az új tulajdonosokat a tőle vásárolt kisállat igényeinek figyelembe vételére, amennyiben ez szükséges.

 - Általában saját honlappal rendelkezik, melyen feltünteti kisállatait, a várható almokat, és előző almokat. Érdeklődésünkre teljes körű felvilágosítást ad, kérdéseinkre felkészülten, kellő tudással válaszol.

 - A patkányok nála családtagnak számítanak.

 - Állatai mind megtekinthetők, nem tartja elzárva őket a vásárlók elől. Tágas, jól felszerelt, gazdag környezetet biztosító, tiszta ketrecekben élnek. Nem ad el bárkinek kölyköt, állatkereskedésnek pedig soha.

 - Kérdéseket tesz föl a leendő gazdinak arra vonatkozóan, hogy hol akarja tartani a patkányt, van-e otthon másik állat, tudja-e állni majd az esetleges plusz költségeket, etetést és minden mást, valamint ha szükséges, a tartásról, megfelelő ellátásról szóló dokumentációval is segíti a leendő gazdit. A  jövőre vonatkozóan tartási, etetési tanácsokat ad, és felajánlja a segítségét, ha bármi kérdésünk van.

 - Beteg állattal nem tenyészt, így csak egészséges kölyköt hozhatunk tőle.

 - Ha utólag bármi olyan betegség, ami sűrűn előforduló vagy „örökletes” lehet, derülne ki egy tőle elhozott egyedről, akkor a teljes adott tenyésztési vonalat lezárja.

 - Egyszerre EGY alom születik nála, így a kicsikkel sokat foglalkozik, azok nem félnek az emberi érintéstől.

 - Az állataiért pénzt kér, olyan összegben, ami fedezni tudja az addigi felmerült költségeit: állatorvost, minőségi tápot, almot, stb.

 - A hasznot visszaforgatja, az állatok életkörülményei javítására használja (új ketrec, berendezések, kiegészítők). Származási lappal ("törzskönyv") adja a kölyköket, vagyis a nála született kölykök felmenői több generációig visszamenőlegesen ismertek.  

 - A nála születetteket visszafogadja, ha a gazdák nem tudják valamilyen okból tovább tartani őket.

 - Az el nem kelt kölykök nála nőnek fel, megtartja, ellátja őket ugyanúgy, mint tenyészállatait. Nem adja le ezeket kereskedésbe, főleg nem eleségállatnak!

 - A tenyésztő szerződéshez köti az állat elhozatalát, amelyben a leendő gazdi írásban is felelősséget vállal a kisállatért, megfelelő tartásáért, takarmányozásáért és állatorvosi ellátásáért.

 - A  tenyésztők általában csak egy fajjal foglalkoznak (nem tenyészt a patkány mellett még nyulat, tengerimalacot, hörcsögöt), és szoros, jó munkakapcsolatot tartanak fent hozzáértő állatorvosokkal.

 

( Erdeti forrásanyag: The Rat Fun Club, Debbie Ducommun )